• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/index.php?stype=lo&lh=Ac8dWUoq1V36L4Hy
  • https://twitter.com/
Ö/K Facebook

Ö/K Twitter


Ö/K You Tube
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar19.139819.2165
Euro20.830420.9138
Saat
Takvim
GAZETE
Önce Kültür/Yazarlar
Gazeteler
Türkçe Müzik
Yabancı Müzik
Sinema
TV YAYINLARI
A24 Gayrimenkul

Yargıdaki kadrolaşmayı başlatan isim; Mehmet Moğultay

Erzurum'da başlayan ve Ankara'da patlak veren yargı krizi, gözleri bir kez daha yargıdaki yapılaşmaya yani kadrolaşmaya çevirdi. Siyasal iktidarın ve hukukçuların büyük reform ihtiyacında hemfikir olduğu yargı kurumlarındaki kadrolaşma ve yapılaşma, 1990'lı yılların başına dayanıyor.

Özellikle 1994-95 yılları arasında 50'nci hükümet döneminde yapılan kadrolaşma hafızalardaki yerini koruyor. Tansu Çiller liderliğindeki DYP-SHP Koalisyon Hükümeti'nin Adalet Bakanı Mehmet Moğultay'ın yaptığı kadrolaşma yıllarca tartışıldı. Hatta 1998 Yılında bu konu hakkında, Meclis'te büyük tartışmalar yaşanmıştı. Meclis Genel Kurul'unda 6 Ekim 1998 Salı günü 20. Dönem 4. Yasama Yılı 2. Birleşim'inde bu konu hakkında bir soru önergesi veren milletvekilleri, 94-95 yıllarında yapılan kadrolaşmanın incelenmesini istemişlerdi.

MOĞULTAY İTİRAF ETMİŞTİ

Mehmet Moğultay tarafından yapılan kadrolaşmanın kendisi tarafından da itiraf edildiğinin kanıtını gösteren vekiller bu konuda bir araştırma yapılmasını istemişti. Vekiller, önergeyi verirken, Mehmet Moğultay hakkında 1994'te de bir önerge verildiğini ancak neden işleme konmadığını hatırlatıyordı.

Vekiller Moğultay'ın CHP İstanbul İl Kongresi sırasında yaptığı "ben, Tuncelilileri, Karslıları, Siirtlileri almayacaktım da MHP'lileri mi, RP'lileri mi alacaktım" itirafını da yeniden gündeme getirerek işin vahametini ortaya koymaya çalışmışlardı. 

İŞTE O ÖNERGENİN GEREKÇESİ

20.Dönem milletvekillierinin verdiği soru önergesinin gerekçesi şöyleydi:

"Eski Adalet Bakanlarından Mehmet Moğultay, görevde bulunduğu süre içinde yoğun bir kadrolaşma hareketi gerçekleştirmiştir. Bakan Moğultay'ın kadrolaşmada gözettiği en önemli unsur, bölgecilik ve mezhepçilik olmuştur. Eski Adalet Bakanı Mehmet Moğultay, bölgeciliğe ve mezhepçiliğe dayanan kadrolaşmayı inkâr etmemiş, aksine, bunu, bütün içtenliğiyle savunmuştur. Mehmet Moğultay'ın "ben, Tuncelilileri, Karslıları, Siirtlileri almayacaktım da MHP'lileri mi, RP'lileri mi alacaktım" sözlü savunması, Adalet Bakanlığındaki kadrolaşma hareketinin ve bugün, adalet mekanizmasının içinde sürüklendiği durumun vahametini bütün çıplaklığıyla gözler önüne sermektedir.

Eski Adalet Bakanı Mehmet Moğultay'ın mezhepçilik ve bölgeciliğe dayanan bu kadrolaşma hareketi, Türk Ceza Kanununun 312/2 nci maddesini alenen ihlaldir.

Eski Adalet Bakanı Mehmet Moğultay'ın günah dosyası yalnız bununla da sınırlı değildir. Mehmet Moğultay, İSKİ skandalına bulaşmış bir isimdir. Mehmet Moğultay'ın "Veznedar Ali" isimli mutemedi kanalıyla Çalışma Bakanlığı müteahhitlerinden rüşvet topladığı iddiaları yaygındır. Ne yazık ki, bunlar, yalnızca iddia da değildir. Fatih Savcısı Selim Ulaş tarafından Mehmet Moğultay hakkında 58 sayfalık bir fezleke hazırlanmış, Moğultay'ın dokunulmazlığının kaldırılması için bu fezleke Adalet Bakanlığına gönderilmiştir; fakat, dönemin Adalet Bakanı Seyfi Oktay, her ne hikmetse, 58 sayfalık savcılığın fezlekesini tek sayfa halinde Meclise sevk etmiştir. Dönemin TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk ise, tek sayfalık bu fezlekeyi "böyle ciddiyetsizlik olmaz" diyerek, şekil noksanlığı nedeniyle iade etmiştir.

Bu nedenle, Eyüp Aşık ve arkadaşları tarafından Mehmet Moğultay hakkında gensoru önergesi bile verilmiştir; ancak, 20.9.1994 tarihinde bu önerge reddedilmiştir.

Ayrıca, TBMM tarafından oluşturulan İSKİ İnceleme Komisyonu raporunda da, konuyla ilgili olarak Bakan Moğultay'ın ismi gündeme gelmiştir.

Daha sonra gerçekleştirilen kabine değişikliğiyle, İSKİ pisliğine bulaşmış Mehmet Moğultay, Adalet Bakanlığı koltuğuna oturmuştur. Mehmet Moğultay, Adalet Bakanlığı koltuğuna oturur oturmaz, İstanbul Adliyesinde İSKİ soruşturmasıyla bağlantılı atama ve tayinlerde bulunmuştur. Moğultay, bu çerçevede, nüfuzunu kullanarak, soruşturmayla, Fatih Cumhuriyet Savcısı Cüneyt Kurt'un görevlendirilmesini temin etmiştir. Bu görevlendirme sonunda da, Adalet Bakanı Mehmet Moğultay hakkındaki iddialar örtbas edilmiştir.

Adalet Bakanlığı yapmış olan Mehmet Moğultay da, en az bizim kadar adaletin gerçekleşmesini ister sanıyoruz. Türkiye'de, artık, yapanın, yaptığı yanına kâr kalmamalıdır. "Gecikmiş adalet, adalet değildir" dense de, önünde sonunda adaletin tesisi önemlidir ve caydırıcı bir etkiye sahiptir. Adalet önünde bütün vatandaşlar eşit olduklarına göre, adalet, adalet bakanları için de yerini bulmalıdır."

Önergeye imza atan vekillerden bazılarının isemkleri şöyle: Musa Okçu (Batman), Şinasi Yavuz (Erzurum), Cafer Güneş (Kırşehir), Hüseyin Kansu (İstanbul), Abdulkadir Öncel (Şanlıurfa), İsmail Özgün (Balıkesir), Feti Görür (Bolu), Hüseyin Arı (Konya), İsmail Kahraman (İstanbul), İ.Ertan Yülek (Adana), Saffet Benli (İçel), Mustafa Köylü (Isparta), Murtaza Özkanlı (Aksaray), Cemalettin Lafçı (Amasya), Ahmet Demircan (Samsun), Temel Karamollaoğlu (Sıvas), Hüseyin Yıldız (Mardin), Hasan Dikici (Kahramanmaraş), Necati Çelik (Kocaeli), Mehmet Salih Katırcıoğlu (Niğde), Aslan Polat (Erzurum), Ersönmez Yarbay (Ankara)

BALYOZCULARIN HÜKÜMET LİSTESİNDEKİ İSİM

Taraf gazetesinin ortaya çıkardığı Balyoz darbe planlarında Mehmet Moğultay da cuntanın hükümetinde yer alıyor. Cunta, Moğultay için Devlet Bakanlığı düşünmüştü. 

YARGI BÖYLE SİYASALLAŞTI

1993`te kurulan DYP-SHP hükümetinin SHP`li Adalet Bakanları Oktay ve Moğultay döneminde, 2 bin hakim ve savcı alınmıştı. Yazılıda ilk 100`e giren 57 hakim-savcı adayı `mülakatta` elenmişti. Haberi kaleme alan Yeni Şafak gazetesinden Bilal Çetin şunları yazmıştı:

"`Siyasallaşma` iddiaları, 1993`te Tansu Çiller`in başkanlığında kurulan DYP-SHP hükümetlerinin SHP`li Adalet Bakanları Seyfi Oktay ve Mehmet Moğultay döneminde ortaya çıktı. İki bakan döneminde, yine yazılı sınav ve mülakat yöntemiyle 2 bine yakın hakim ve savcı alındı. 1994 yılında hakimlik ve savcılık için yapılan yazılı sınavda dereceye girenlerin yarıdan fazlasının, Bakan`ın oluşturduğu heyetin yaptığı mülakatta elenmesi, `yargıda siyasallaşma` iddialarını gündeme getirdi; ancak ne yargı kurumları ne Barolar Birliği ne de diğer sol partiler olaya tepki göstermedi. En başarılıların yarısı elendi 1994`teki yazılı sınavda aldıkları yüksek puanlarla ilk 10`a giren 4, ilk 50`ye giren 27, ilk 100`e giren 57 hakim ve savcı adayı, mülakatta `başarısız` sayılarak elendi. Mülakatlarda hakim ve savcı adaylarına `namaz kılıp kılmadıkları`nın dahi sorulduğu da gazetelere yansımıştı. Moğultay: MHP`lileri mi alsaydım? SHP`li Adalet Bakanı Mehmet Moğultay ise, yargıya yandaşlarını dolduruyorlar` eleştirilerine cevap verirken, `siyasallaşma itirafı`nda bulunuyordu: `Elbette kendi partililerimi alacağım. Sınavda MHP`lileri mi alacaktım?` Moğultay`ın bu sözleri büyük tartışmalara neden oldu ancak rejim krizine` dönüştürülmedi."

19 Şubat 2010

Güncelleme Tarihi: 04 Eylül 2019

https://www.dunyabulteni.net/arsiv/yargidaki-kadrolasmayi-baslatan-isim-mehmet-mogultay-h105761.html

***

FETÖ’nün azılı tetikçilerini yargıya CHP’li Adalet Bakanlarının yerleştirdiği ortaya çıktı

15 Temmuz’da ülkeyi işgal girişimine kalkışan FETÖ’nün, kumpas davalarında tetikçilik yapan en fanatik hakim ve savcılarını mesleğe alan Adalet Bakanları tespit edildi. AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Başkan Vekili Ali Özkaya’nın paylaştığı listede çarpıcı isimler yer aldı. Zekeriya Öz, Ferhat Sarıkaya, Mustafa Bilgili, Ahmet Berberoğlu gibi FETÖ militanlarının 1991-95 yılları arasında SHP-CHP’li eski Adalet Bakanları Mehmet Seyfi Oktay ve Mehmet Moğultay tarafından mesleğe alındığı görüldü.

15 Temmuz'da hain darbe girişimiyle ülkeyi işgale kalkışan ve 251 vatandaşımızı şehit eden Fetullahçı Terör Örgütü ile mücadele hız kesmeden devam ediyor.

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'den aldıkları talimatla bir çok kişi ve kuruma kumpas davaları düzenleyerek tetikçiliğe soyunan FETÖ'nün en fanatik hakim ve savcıları ile ilgili çarpıcı detaylar ortaya çıktı.

SHP-CHP'Lİ BAKANLAR DİKKAT ÇEKİYOR

FETÖ'nün önde gelen tetikçi savcılarından Zekeriya Öz, Mustafa Bilgili, Ferhat Sarıkaya gibi isimlerin 1991-95 yılları arasında görev yapan SHP-CHP'li bakanlar döneminde mesleğe alındığı tespit edildi.

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Başkan Vekili Ali Özkaya'nın paylaştığı listede eski adalet bakanları Mehmet Seyfi Oktay, Mehmet Moğultay ve Hikmet Sami Türk'ün mesleğe aldığı hakim ve savcıların FETÖ'nün kritik isimlerinden olduğu dikkat çekti..

MESLEĞE ALDIKLARI 540 İSİM İHRAÇ EDİLDİ

Özkaya'nın paylaştığı bilgiye göre, İhraç edilen 3937 Hakim-savcıdan; M.Seyfi Oktay'ın mesleğe aldığı 1559'dan 192'si %13, Mehmet Moğultay'ın aldığı 963'den 142'si %15'i ve H.Sami Türk'ün aldığı 549'ün 206'sı yani %38i olmak üzere yani toplam 3071 hakim ve savcının 540'ı FETÖ'den ihraç edilmiştir..

İşte O Liste:

 

Eski Adalet Bakanı Mehmet Seyfi Oktay, 1991-1993 yıllarından Adalet Bakanı'ydı. 93-95 yılları arasında süren DYP-SHP ve DYP-CHP koalisyon hükümetinin de yine Adalet Bakanlığı'nı yaptı..

Oktay'ın mesleğe aldığı dikkat çeken isimler:

Zekeriya Öz, Mustafa Bilgili, Muzaffer Bayram, Ferhat Sarıkaya, Nihat Taşkın, Metin Özçelik, Özcan Şişman..

Eski Bakan Mehmet Moğultay, 1991-1995 yılları arasında 49. ve 50. DYP-SHP koalisyon hükümetlerinde ve sonrasında CHP ve SHP'nin, CHP adı altında birleşmesiyle DYP-CHP koalisyon hükümetinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı görevlerinde bulundu.

Moğultay'ın mesleğe aldığı dikkat çeken isimler;

Ahmet Berberoğlu, Mahmut Şen

Eski Bakan Hikmet Sami Türk, 1997'de DSP'den İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanı, 1999'da Milli Savunma Bakanı, 2000 yılında da Adalet Bakanı olarak görev yaptı.

Hikmet Sami Türk'ün mesleğe aldığı isimlerden ise İdris Berber dikkat çekiyor.

FETÖ'NÜN HAKİM VE SAVCILARIN KUMPAS GEÇMİŞİ

17-25 ARALIK, ERGENEKON VE BALYOZ KUMPASLARI

17-25 Aralık yargı kumpasından aktif rol alan FETÖ'nün firari militanlarından Zekeriya Öz Ergenekon ve Balyoz gibi kumpas davalarında da FETÖ'nün tetikçiliğini yaptı.

KOZMİK ODA KUMPASI

Kozmik Oda'yı aratan eski savcı Mustafa Bilgili'ye, FETÖ üyeliği, devlet güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme suçlarından 17 yıl 1 ay hapis cezası verildi..

UMUT KİTABEVİ VE "TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİNE YAPILAN İLK TERTİP"

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde 9 Ekim 2005'te iki kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan Umut Kitabevi'nin bombalanması olayına ilişkin "Şemdinli iddianamesi"ni hazırlayan Ferhat Sarıkaya, "Türk Silahlı Kuvvetlerine yapılan ilk tertip" olarak kabul edilen iddianameyi hazırlayan isim olarak biliniyor. FETÖ/PDY davasında 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı..

Eski HSYK üyesi Ahmet Berberoğlu'nun, terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen'in, 2011'deki 160 kişilik Yargıtay üyeliği seçiminde, "üyelerin en az 140'ının cemaatten olması" yönündeki talimatını diğer üyelere ilettiği tanık ifadelerine yansımıştı..

Berberoğlu, FETÖ üyeliğinden 12 yıl 9 ay 27 gün hapis cezasına çarptırıldı..

MİT TIRLARININ DURDURULMASI

MİT tırları kumpasında özel yetkili Adana Savcısı olan Özcan Şişman'a "devletin gizli kalması gereken belgelerini temin etme" suçunun teşebbüste kalması nedeniyle 5 yıl 3 ay, FETÖ üyeliğinden 12 yıl olmak üzere 17 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.

12.12.2019

TAKVİM.COM.TR

https://www.takvim.com.tr/guncel/2019/12/11/fetonun-azili-tetikcilerini-yargiya-chpli-adalet-bakanlarinin-yerlestirdigi-ortaya-cikti



Not: Yukarıdaki video kaynağında görüntülenemediğinden dolayı 14.12.2020 tarihinde Önce Kültür yotube kanalına eklenmiş ve burada paylaşılmıştır.

Önce Kültür

  
1395 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Site Haritası
KİTAP ÖNERİLERİ
Prof.Dr. Cihan Dura, Sömürgeleşen Türkiye


Prof.Dr. Cihan Dura, Ataname


Mustafa Yıldırım, Sivil Örümceğin Ağında
(AB-D Tarafından Yerli İşbirlikçileri ile Kuşatılan Türkiye) 


M.Emin Değer, Oltadaki Balık Türkiye


Ali Tayyar Önder, Türkiye'nin Etnik Yapısı


Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu, Sızıntı


Barış Pehlivan, Barış Teroğlu, Metastaz


Alev Coşkun, Tarihi Unutmamak


Prof.Dr.Emre Kongar, 21. Yüzyılda Türkiye


Prof.Dr.Emre Kongar, Yakın Tarihimizle Yüzleşmek


Rıza Zelyut, Osmanlı'da Oğlancılık


Merdan Yanardağ, Türkiye Nasıl Kuşatıldı?


Prof.Dr. Sina Akşin, Yakın Tarihimizi Sorgulamak


Nurten Arslan. Küçük Anılarda Büyük Sırlar, 5 cilt
Biyografik Roman Tarzında Atatürk ve Yakın Tarih


Soner Yalçın, Samizdat


Soner Yalçın, Saklı Seçilmişler


Erol Toy, O'na Katılmak, Dünden Yarına Türkiye Cumhuriyeti


Prof.Dr. Afet İnan, Medeni Bilgiler ve M.Kemal Atatürk'ün El Yazıları


Bernard Lewis, Modern Türkiye'nin Doğuşu


Laik, Demokratik, Hukuk Sevleti Türkiye Cumhuriyeti'ni Ortadan Kaldırmaya Yönelik İç ve Dış İrticai Örgütler


Prof.Dr. İlber Ortaylı, Zaman Kaybolmaz


Prof.Dr. İlber Ortaylı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk


Süleyman Duman, Kütahya-Eskişehir


Anılarla Mayıs 1970 - Ocak 1975 Astsubay ve Eşlerinin Hak ve Adalet Arama Mücadeleleri
Yazar: Abdullah İnaler


Cengiz Özakıncı, İblisin Kıblesi
(Türkiye'nin Üniter ve Laik Yapısını Hedef Alan AB-D
Bunun için neler yaptı?
Belgeleriyle Tarihe Tanıklık Edeceksiniz)


Cengiz Özakıncı, Türkiye'nin Siyasi intiharı Yeni - Osmanlı Tuzağı
(Bugün Olanları, Yarın Olabilecekleri, Tarihi Benzerlikleri, Belgeleri ile Anlatmakta Olan Bir Eser)


Cengiz Özakıncı, Kalemin Namusu, Türk Savun Kendini


Ali Tayyar Önder, Türkiye'nin Etnik Yapısı


Ali Tayyar Önder - Türkiye'nin Etnik Yapısı ve Açılım


Cengiz Özakıncı - İblisin Kıblesi Kitabına Ait Program
Prof.Dr. Erol Manisalı: Amerika'nın yürüttüğü karşı devrim


GENÇLİĞE HİTABE
Analiz

AKP-BDP çatısı altında Türkiye Cumhuriyeti’ni dönüştürmeye çalışanlar, 18 yıl önce (1993-1994) Kürt-İslam çizgisindeki Yeni Zemin’de örgütlenmiş... 3.6.2011-Yeniçağ 
https://www.yenicaggazetesi.com.tr/-51438h.htm
Yeni Zemin Dergisi Konu Başlıkları:
https://katalog.idp.org.tr/dergiler/610/yeni-zemin



Yıl 1993; Sayın Recep Tayyip Erdoğan (Refah Partisi İstanbul İl Başkanı, MKYK Üyesi) Sayın Bülent Arınç (Refah Partisi MKYK Üyesi) ve Sayın Mehmet Metiner (Yeni Zemin Dergisi Genel Yayın Yönetmeni).


Yıl 1993; Sayın R.Tayyip Erdoğan, Bülent Arınç ve Mehmet Metiner birlikte bir açık oturumda


Türkiye'nin siyasi yapısının islami yönde değiştirilmesini temel hedef edinmiş Yeni Zemin Dergi Yazarları, TSK yapısının değiştirilmesini de misyon edinmiş.

Aynı zamanda eyalet, hilafet gibi söylemlere sahip Em.Tuğg. Adnan Tanrıverdi 15 Temmuz 2016 sonrası TSK'da yaptırdığı değişiklikleri sıralıyor:


İçişleri Eski Bakanı Sadettin Tantan'ın HÜDA PAR ve Hizbullah Tespitleri