• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/index.php?stype=lo&lh=Ac8dWUoq1V36L4Hy
  • https://twitter.com/
Ö/K Facebook

Ö/K Twitter


Ö/K You Tube
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar19.139819.2165
Euro20.830420.9138
Saat
Takvim
GAZETE
Önce Kültür/Yazarlar
Gazeteler
Türkçe Müzik
Yabancı Müzik
Sinema
TV YAYINLARI
A24 Gayrimenkul

Türkiye ve Türkiye Dışında Açılan Camiler - Maliyetler

Yurt içi ve yurt dışında yapılan camilere ait sayılar "Türkiye Diyanet Vakfı sayfası", "CAMİLER" başlığı altıda şu şekilde anlatılmakta: 

CAMİLER


Ülkemizde ve dünyada cami inşasının bayraktarı

Ülkemizde yaşanan hızlı nüfus artışı ve şehirlere göçün had safhaya çıkardığı cami ihtiyacını karşılamak için çalışan vakfımız, yapımına 1967 yılında başlanan Ankara Kocatepe Camisini tamamlayarak halkımızın hizmetine sunmasının ardından bugüne kadar ülkemizde 3 bin 817 cami, 465 mescit, 2 bin 866 Kur’an kursu, 8 eğitim merkezi,  25 ülkede ise 100’ün üzerinde cami ve eğitim binası yapmıştır. (1)

Yurt İçi Camiler:



Yurt Dışı Camiler:



Yurt İçi -Yurt Dışı Yapımı Devam Eden Camiler









Diyanet Yönetim Hizmetleri Sayfasında Yurt Dışına Yapılan Camiler:


"2.200 metrekare olan cami, çevre düzenlemesiyle birlikte 20.000 metrekare alana sahip"


"61 dönüm arazi üzerinde inşa"




"2 bin 800 metrekare. Sadece cami kısmı 2 bin 500 kişilik cemaat kapasitesine sahip."



"17.000 m2 alana inşa edilmiş olup 1200 kişiye aynı anda ibadet yapma imkanı sunmakta"


"30 bin kişilik cemaat kapasitesiyle Somali’nin en büyük camisi"


"160 metrekare alana ve 250 kişilik"


"9 camide, 40 bin 800 kişi ibadet edebilecek"


SAYFADA YER ALAN BİLGİLERE GÖRE;

A- YURT DIŞINDA İNŞASI DEVAM EDEN CAMİLER:

- ARNAVUTLUK TİRAN NAMAZGÂH CAMİİ
Yapımına 26.01.2018 yılında başlanılan Tiran Namazgah Camii, klasik Osmanlı mimari üslubuna sahip olup Tiran meclis binasının yanında yer alan ve halk arasında Namazgah olarak bilinen bölgede yapılmaktadır 20.000 m2 inşaat alanına sahip cami yaklaşık 10.000 kişilik cemaat kapasitesine sahiptir. Cami külliyesinde ibadet alanının yanı sıra konferans salonu, Kur’an Kursu, derslikler, sergi salonları, kütüphane, çalışma alanları, kültür merkezi ve ‘’Balkan Kültürleri Birlikte Yaşam Müzesi’’ yer almaktadır. İnşaatın önümüzdeki dönemde tamamlanması planlanmaktadır.

- KIRGIZİSTAN BİŞKEK CAMİİ
Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te yapımına başlanan Bişkek Camii tamamlandığında Orta Asya’nın en büyük camisi olacaktır. Yaklaşık 35 dönüm arazi üzerine kurulan cami külliyesi, dört bölümden oluşmaktadır. Külliye içinde caminin yanı sıra idare ve eğitim binaları, sosyal ve kültürel içerikli din hizmetlerine yönelik salonlar da yer almaktadır. Bişkek Camii açık alanlar dahil olmak üzere 20.000 kişilik cemaat kapasitesine sahiptir. 

Yaklaşık 35 dönüm arazi üzerine kurulan cami külliyesi, dört bölümden oluşmaktadır. Külliye içinde caminin yanı sıra din hizmetleri müşavirliği, müftülük hizmet binası, konferans ve sergi salonları yer almaktadır. Bişkek Camii açık alanlar dahil olmak üzere 20.000 kişilik cemaat kapasitesine sahiptir.

- KKTC LEFKOŞA HALA SULTAN CAMİİ
Temeli 27 Eylül 2013'te atılan Hala Sultan Camii’nin mimarisinde Edirne Selimiye Camisi’nden esinlenildi. İnşaatı büyük oranda tamamlanan Hala Sultan Camii ve Külliyesi’nde, sınıflar, çok amaçlı salonlar, yemekhane ve kafeterya gibi sosyal alanlar bulunmaktadır. Yapımı devam eden cami 3 bin 500 metrekare alana sahip. Hala Sultan Camii’nde, yapımı tamamlandığında avlusu ile beraber 7 bin 500 kişi ibadet edebilecek. Her biri üçer şerefeli olmak üzere 62 metre yükseklikte 4 minaresi bulunan Lefkoşa Hala Sultan Camii ibadete hazır olup yakın zamanda açılışı yapılacaktır.

- MAKEDONYA ÜSKÜP CAMİİ
Makedonya’nın başkenti Üsküp’ün merkezinde 4.100 metrekare alan üzerinde inşa edilecek olan cami, 2 bin kişilik cemaat kapasitesine sahip olacaktır. Cami Külliyesinde; Konferans salonu, Kur’an Kursu, kütüphane, seminer salonları, yemekhane ve dükkanlar yer alacaktır. Yapımına 2016 yılında başlanılan caminin 2019 yılında bitirilmesi planlanmaktadır.

- CİBUTİ SULTAN II. ABDÜLHAMİD HAN CAMİİ VE KÜLLİYESİ
Yapımına 2015 yılında başlanılan Cami ve külliye inşaatı, başkent Cibuti’de Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın da bulunduğu Salines Ouest Semti'nde yer almaktadır.
Deniz doldurularak 5 bin metrekare üzerine inşa edilen cami, 2.500 metrekare inşaat alanına sahiptir. Camide açık alanlar dâhil 3.800 kişi aynı anda ibadet edebilecektir. Cami haziresi içerisine yapılması planlanan medresede 150 erkek, 150 kız öğrenci eğitim alabilecek olup yapı içerisinde ofis odaları, misafirhane, seminer salonu, mutfak ve yemekhane gibi birçok sosyal ve idari ünite bulunmaktadır. Caminin temeli Mayıs 2015’te atılmış olup 2018 yılı içerisinde, ibadete açılması planlanmaktadır.

- İSVEÇ GÖTEBORG MİMAR SİNAN CAMİİ VE KÜLLİYESİ
Ocak 2016 itibarıyla temeli atılarak inşasına başlanan proje, İsveç’teki prestij projemizdir. 5 dönüm arazi üzerine projelendirilen cami ve külliye inşaatının 2019’un ilk yarısında tamamlanması beklenmektedir.

- İNGİLTERE CAMBRİDGE CAMİİ
Cambridge' in büyüyen Müslüman cemaatini barındırabilecek Mill Caddesi üzerinde yer alan camiye ziyaretçiler; bahçe, kapalı bir revak ve bir atrium aracılığıyla kademeli bir giriş yaşayabilecekler. Cami 1500 kişiliktir. Alt katında otopark bulunmakta olup 80 araç kapasitesine sahiptir. Külliye de 2 adet lojman, ofisler, sınıflar, anne & çocuk bakım salonu, kafe ve dinlenme alanları gibi birçok sosyal mekân bulunmaktadır. 2017 yılında başlanan cami inşaatının 2019 yılı içerisinde bitirilmesi planlanmaktadır.

- JAPONYA TOKYO DİYANET TÜRK KÜLTÜR MERKEZİ
Japonya’nın başkenti Tokyo’da Geleneksel Osmanlı mimarisinde inşa edilmekte olan Kültür Merkezi Üç katlı olarak projelendirilmiştir. Yapımı büyük ölçüde tamamlanan inşaatın yakın zamanda açılması planlanmaktadır.

B- YURT DIŞINDA YAPIMI PLANLANAN CAMİLER:

- KOSOVA PRİŞTİNE CAMİİ
Kosova Priştine Camii ve Külliyesi, Priştine'nin merkezinde 8100 m2 arsa üzerine inşaa edilecektir. Avlu ile birlikte yaklaşık 6 bin 750 metrekare alana sahip olan camide aynı anda 10 bin kişi ibadet edebilecektir. İbadethane ve avlu alanlarının altında konferans salonu, dükkânlar, sergi salonu, eğitim birimleri, kreş, aşevi, abdesthaneler ve 2 katlı otopark bulunmaktadır.

- KARAÇAY ÇERKESYA İMAM EBU HANİFE CAMİİ VE İSLAM ENSTİTÜSÜ
Rusya Federasyonu içerisinde yer alan Karaçay Çerkesya’da yapılacak olan külliye; cami, İslam Enstitüsü ve lojmandan oluşuyor. Külliyenin inşaat alanı toplam 4.500 m2 olup yatılı 132 erkek ve 60 kız öğrenci kapasitesine sahiptir. Müştemilatın genelinde mescitler, yemekhaneler, sohbet odaları gibi sosyal mekanlar bulunmaktadır.

- ÇAD ENCEMİNE CAMİİ VE SOSYAL TESİSLERİ
Çad’ın başkenti Encemine’de Çad Hükümeti tarafından Başkanlığımıza tahsis edilen 230 dönüm arazi üzerine Osmanlı Mimarisine uygun 5000 kişilik bir cami yapılması planlanmaktadır. Cami ve Kur’an Kursu, Kültür Merkezi gibi diğer sosyal donatı alanlarına ilişkin proje çalışmaları devam etmektedir.

- FİLDİŞİ SAHİLİ CAMİİ VE KÜLLİYE PROJESİ
Fildişi İmamlar Yüksek Konseyi (COSİM) tarafından Başkanlığımıza tahsisi edilen arsa üzerine 2500 kişilik Osmanlı mimarisine uygun bir cami ve külliye yapılması planlanmaktadır.

- VENEZUELA CAMİİ
Venezuela Devlet Başkanının ülkemizi ziyareti vesilesiyle Sayın Cumhurbaşkanımızın gündeme getirdiği cami projesi, iki ülke arasındaki müteakip toplantılarda da ele alınmıştır. Bu bağlamda Başkanlığımızca örnek projeler hazırlanarak muhatap kurumlara ulaştırılmıştır. Proje kesinleştikten sonra çalışmalara hız verilecektir

- GEORGETOWN ÜNİVERSİTESİ MESCİDİ
Amerika Birleşik Devletleri’nin Washington Eyaletinde bulunan Georgetown Üniversitesinde yapılması planlanmaktadır. (2)

Diyanet Yönetim Hizmetleri

***

BASINDA YER ALAN HABERLERDE CAMİ MALİYETLERİ

Türkiye yurt dışında nerelerde cami inşa etti, bu camilerin maliyeti ne?

  • Özge Özdemir
  • BBC Türkçe



Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Cengiz Kamil Fırat'ın, Kırgızistan'da davet edildiği bir iftara Gülen yapılanmasına mensup olduğu söylenen bir kişinin de gelmesi üzerine, "Biz burada 35 milyon dolara cami yaptıralım, siz bizi teröristlerle aynı masaya oturtun" sözlerini sarf etmesi gündem oldu.

Bu haftanın başında Yeni Şafak gazetesinin yayımladığı ve Fırat'ın tepkisinin yer aldığı videoda Büyükelçi'nin, "Teröristlerle aynı masaya oturmam" diyerek, "Biz burada 35 milyon dolara cami yaptıralım, siz bizi teröristlerle aynı masaya oturtacaksınız. Siz buraya FETÖ terör örgütünün başını nasıl çağırırsınız? Ramazan bu, Ramazan'da bu yapılır mı?" ifadelerini kullandığı duyuluyor.

Özellikle Büyükelçi Fırat'ın Kırgızistan Bişkek Camii'nin yapım maliyetini 35 milyon dolar olarak açıklaması, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı'nın cami yatırımlarını gündeme getirdi.

Bişkek Camii, yurt dışında yaptırılan tek cami değil.

Rusya'dan Kuzey Kıbrıs'a, İngiltere'den Filipinler'e Diyanet İşleri Başkanlığı ve gelirini bağışların oluşturduğu Diyanet Vakfı'nın yaptırdığı veya yapım aşamasında olan çok sayıda cami var.

En son olarak Reuters haber ajansı da İngiltere'nin Cambridge kentinde Avrupa'nın ilk çevre dostu camisi olarak hizmete giren Cambridge Merkez Camisi'nin 30 milyon dolara yapıldığını haberleştirdi.

Avrasya analisti Eşref Yalınkılıçlı, yurt dışında camilerin yanı sıra kültür ve eğitim alanında da yapılan yatırımları, "2009'dan sonra Türklerin sadece askeri gücüyle NATO'nun en büyük ikinci ülkesi olarak anılmaktan ziyade, ekonomik rahatlığın da verdiği özgüvenle yumuşak gücü devreye sokma girişimiydi bunlar" diyerek açıklıyor.

Türkiye Diyanet Vakfı'nın faaliyet raporları ve kamuoyu açıklamalarında yer aldığı kadarıyla, yurt dışında son dönemde inşa edilen ya da yapım aşamasında olan cami projelerinin maliyeti toplam yarım milyar dolara kadar ulaşıyor.

Bu camilerin nerelerde inşa edildiğini, yapım maliyetlerinin ne kadar olduğunu ve hangi şirketin bu projeleri üstlendiğini kamuya açık belgelerden ve kurumların raporlarından derledik.

Orta Asya'nın en büyük camisi

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te yaptırılan, Bişkek Cumhuriyet Merkez İmam Serahsi Camii, Eylül 2018'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açıldı.

Bu caminin Orta Asya'nın en büyük camisi olduğu belirtiliyor.

2012 yılında yapımına başlanan ve 20 bin kişiyi barındırabilen bir ibadet alanına sahip caminin yapım maliyeti, 35 milyon doları buldu.

Erdoğan, caminin açılışı sırasında yaptığı konuşmada, "Camimiz ve külliyesi, Anadolu ve Orta Asya arasında geçmişte varolan din, dil, tarih, kültür ve muhabbetin inşallah yeniden yeşermesine vesile olacaktır. Büyük emeklerle altı yılda ortaya çıkan bu eser Türk halkından Kırgız halkına bir hediye olarak asırlarca Orta Asya'nın kalbinde baki kalacaktır" açıklamasında bulundu.

'Balkanlar'da cami, Orta Asya'da okul mefhumu önemli'

BBC Türkçe'nin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Avrasya analisti Eşref Yalınkılıçlı, Türkiye'nin 'yumuşak güç' açılımı kapsamında sadece cami yapımıyla yetinmediğini, özellikle Balkanlar'da Osmanlı dönemine ait hanları, hamamları, kervansarayları yenilediğini de vurguluyor.

"Türkiye, içeride inşa etmek istediği kimlik unsurunu dışarıda da yaymak istiyor" diyen Yalınkılıçlı, hükümetin 'İslam dünyasının liderliğine oynama düsturuyla' da hareket ettiğini aktarıyor.

Yalınkılıçlı, Balkanlar'da daha çok "Davutoğlu'nun dışişleri bakanı ve başbakan olduğu dönemde atfedilen 'yeni Osmanlıcı vizyon' ile hareket edildiğini" belirtirken, Orta Asya'da 1990'larda ortaya çıkan 'yeni Türkçü motivasyonunun' daha etkili olduğunu vurguluyor.

Ancak Yalınkılıçlı'ya göre, "Fethullahçı Terör Örgütü - FETÖ'nün Kırgızistan'da kurduğu okullar üzerinden halen güçlü olması'' dolayısıyla, Türkiye Kırgızistan ve Kazakistan'da bu konuda sıkıntı yaşıyor:

"En son büyükelçi örneğinde de olduğu gibi Türkiye buralarda bir çatışma yaşıyor. Balkanlar'da cami mefhumu çok önemli ancak Orta Asya'da okul mefhumu daha önemli, çünkü oraya çok fazla İslam kimliği ile giremiyorsunuz. Halen burada bir Sovyet kimliği var."



Toplam 103 cami yapıldı

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın girişimiyle 1975 yılında kurulan Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), bugüne kadar farklı büyüklük ve kapasitelerde yurt dışında 103 cami yaptırdı.

"Diyanet İşleri Başkanlığı'nın faaliyetlerine destek olmak, din hizmetlerinin daha geniş kitlelere ulaştırılması ve dini hizmetlerde görev alacak neslin yetiştirilmesi" amacıyla kurulduğu belirtilen TDV'nin internet sitesinde yer alan bilgilere göre, son dönemde yurt dışında 22 cami açıldı, Suriye'de 270 caminin onarımı sağlandı.

Türkiye'de bin şubesi olan ve dünyanın 145 ülkesinde faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşu olan TDV, Türkiye'de ve yurt dışında yaptırdığı camilerin yanı sıra eğitim alanında, insani krizlerin yaşandığı bölgelerde ve su kuyularının yapımı gibi alanlarda da projeler yürütüyor.

2017 yılında TDV'nin daha çok bağışlardan oluşan toplam geliri 914 milyon TL iken giderleri 798 milyon TL oldu.

Diyanet'in 2019 bütçesi 10 milyar TL

Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2017 yılı bütçesi, 7,2 milyar TL olarak gerçekleşti.

Diyanet İşleri Başkanlığı'na 2019 yılı için ise 10,4 milyar TL büyüklüğünde bir bütçe ayrıldı.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2016 yılında yayımladığı "2017-2021 Strateji Planı"nda "yurt dışında cami ve görevli sayısını artırmak" tanımlanmış bir strateji olarak bulunuyor.

Aynı raporda bu yıllarda, "İslam'a özgü dinî bilgi üretimi ve din eğitimi konusunda referans kurum olarak uluslararası camiada Başkanlığın tanınırlığını ve etkisini artırmak" için 10,6 milyon TL; "din hizmetlerini ve din eğitimini yurt içinde ve yurt dışında toplumun tüm kesimlerine ulaştırmak ve etkinliğini artırmak" için 4,4 milyon TL; "yurt dışında sunulan din hizmetlerini ve din eğitimlerini yaygınlaştırmak ve verimliliğini artırmak" için 550 bin TL; "İslam'ın barış, adalet ve özgürlük mesajının insanlığa ulaştırılmasında etkin rol almak" için 1,7 milyon TL civarında bir maliyetin çıkarılması hesap ediliyor.

Yapım maliyeti en yüksek cami Rusya'da

Türkiye Diyanet Vakfı'nın "Camiler Hamilik Dosyası" adındaki raporunda, vakfın cami inşaatı alanında Diyanet İşleri Başkanlığı ile işbirliği yaptığı vurgulanıyor.

Raporda Türk Cumhuriyetleri ile başlanan yurt dışı cami faaliyetlerinin, Kırım, Kafkasya, Balkanlar, Afrika, Asya Pasifik ve Güney Amerika ile sürdüğü, bugün ise "ezan sesine hasret Müslümanlar için ABD, İngiltere, Rusya, Haiti, Belarus gibi ülkelerde sevgi mekânları camiler inşa edildiği" ifade ediliyor.

"Türkiye'de ve yurt dışında cami inşasının bayraktarı" olduğunu belirten TDV, bu durumu şu şekilde açıklıyor:

"İslam medeniyetinde önemli bir yere sahip olan vakıf kültürü, camilerin inşası ve yaşatılmasında bugüne kadar öncü olmuş, bu durum özellikle Selçuklu ve Osmanlı Devleti döneminde zirve noktaya ulaşmıştır. Günümüzde vakıf geleneğinin sağlam bir halkasını teşkil eden Türkiye Diyanet Vakfı da kurulduğu günden bu yana yurt içinde ve yurt dışında yaptırdığı cami ve eğitim binalarıyla bu kutlu geleneği sürdürmüştür."

Vakfın bu raporunda ve diğer kamuoyuna açık belgelerinde yer alan cami yapım maliyetleri aşağıdaki tabloda görüldüğü gibi derlendiğinde, yapım maliyeti en yüksek caminin 170 milyon dolar ile Rusya'da inşa edildiği görülüyor.

Bu camilerin toplam maliyeti ise 493 milyon dolara ulaşıyor.

İnşaat faaliyetlerini KOMAŞ adlı şirket yürütüyor

Cami inşaat faaliyetlerini ise Türkiye Diyanet Vakfı kuruluşu olan ve sermayesinin yüzde 99,45'ini Türkiye Diyanet Vakfı'nın oluşturduğu KOMAŞ adlı şirket üstlenmiş vaziyette.

1990 yılında kurulan "Kocatepe Modern Mağazacılık İşletmeleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi" KOMAŞ, 2001 yılında vakfın iştiraki olan dört şirketin çatı şirketi haline geldi:

"Kocatepe Camii inşaatının Türkiye Diyanet Vakfına devredilmesini müteakip, ticari faaliyet konusu işlerinin doğrudan Vakıf eliyle yürütülmesinin zorluk ve sakıncaları anlaşılmıştır.

"Bu problemlerin aşılabilmesi gayesiyle Türkiye Diyanet Vakfı'nın ticari faaliyetlerinin, hem doğrudan kendi sevk ve idaresinde yaptırılabileceği, hem de bu işler neticesinde elde edilecek kârın doğrudan kendisine döneceği şirketler vasıtasıyla yürütülmesi yönünde bir tasarrufta bulunularak, 25.05.1983 tarihinden itibaren Vakıf iştiraki şirketler kurulmaya başlanmıştır."

KOMAŞ'ın temel faaliyet alanları ise inşaat, eğitim ve ticaret.

Ödenmiş sermayesi 50 milyon TL olan şirketin 2019 yılı için denetçi kurumu, Ankara merkezli Meridyen Kurumsal Çözüm ve Bağımsız Denetim A.Ş olarak geçiyor.

Şirketin yönetim kurulu başkanı ise İlyas Serenli.

2017 yılında Sakarya Müftülüğü'nden emekli olan Serenli, Türkiye Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti İkinci Başkanı olarak görev yapıyor. (3)

***

40 milyon avroya yurtdışında cami

Bir milyar TL’yi aşan yıllık gelirine karşın Sayıştay’ın denetim kapsamına alınmayan Diyanet Vakfı, 2020 yılında yurtiçinde 473 milyon TL’lik inşaat harcaması yaptı. Vakıf yurtdışındaki camiler için ise 39,6 milyon avro harcadı.

Mustafa BİLDİRCİN - 19.06.2021

Sayıştay’ın, “Denetlenmesi gerekir” tespitine karşın denetim dışı bırakılan Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), hemen her yıl olduğu gibi 2020 yılına yönelik faaliyet raporunu da gecikmeli açıkladı. 2019 yılında 1 milyar TL’si bağışlardan olmak üzere toplam 1,2 milyar TL gelir elde eden vakfın 2020 yılındaki yurtiçi inşaat harcamalarının toplamı 473 milyon TL’ye ulaştı. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın faaliyetlerine destek olmak amacıyla kurulan ve “Diyanet’in kara kutusu” olarak nitelendirilen Diyanet Vakfı’nın 2020 yılı faaliyet raporu, vakfın yüksek harcamalarını gözler önüne serdi. Yıllık geliri 1 milyar TL’nin üzerinde olan vakıf, yurtdışında inşa ettirdiği camiler için on milyonlarca avro harcama gerçekleştirdi. Vakıf, Makedonya ve Arnavutluk’ta inşa ettiği iki cami için ise toplam 39 milyon 699 avroyu gözden çıkardı. Kırgizistan’da yapımı devam eden Özgen İmam Serahsi Camii’nin yaklaşık maliyetinin ise 1 milyon 295 bin Amerikan Doları olduğu öğrenildi.

İKİ CAMİYE HARCANDI

Vakfın 2020 yılı faaliyetlerini içeren rapora göre, Makedonya’da yapımına devam edilen Üsküp caminin toplam maliyeti 15 milyon 468 avro olarak hesaplandı. Caminin 4 bin 100 metrekare alan üzerine inşa edildiği ve kapasitesinin 2 bin kişi olduğu bildirildi. Arnavutluk’un Tiran kentinde, Meclis binasının hemen yanına inşa edilen Tiran Namazgah Camii’nin maliyeti de çok yüksek tutarlara ulaştı. Temeli 13 Mayıs 2015’te atılan caminin 2021 yılı sonuna kadar tamamlanacağı belirtilirken yaklaşık maliyeti 24 milyon 230 bin avro olarak açıklandı. Makedonya ve Arnavutluk’ta inşa ettirdiği camiler için 40 milyon avroya yakın parayı gözden çıkaran vakıf, Kırgizistan’da inşası süren caminin yaklaşık maliyetini ise 1 milyon 295 bin dolar olarak duyurdu. Yurtdışındaki camiler için on milyonlarca avro para harcayan vakfın Türkiye’deki yıllık inşaat harcaması da 493 milyon 700 bin TL’ye dayandı. Toplam inşaat harcamasının 473 milyon TL’sinin yeni inşaat işlerini, 20,4 milyon TL’sinin ise tadilat işlerini kapsadığı belirtildi.

SURİYE’DE ONARIM

Suriye’de yaşanan iç savaş nedeniyle zarar gören toplam 467 cami ve hizmet binasının tadilat işleri de TDV bütçesinden karşılandı. 2020 yılı içerisinde gerçekleştirilen tadilat işlerinin toplam maliyeti kayıtlara, 24,4 milyon TL olarak geçti.

DİYANET- SEN’E SUÇ DUYURUSU

Diyanet-Sen’in çocuk dergisindeki skandal görselleri yargıya taşıyan CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, "Diyanet-Sen’in görev ve sorumluluk alanına girmeyen, çocukların psikolojisini bozan görselleri içeren bir dergiyi çıkarması hukuken de suçtur" dedi. Kaya, dergiyi hem Meclis gündemine taşıdı hem de Diyanet-Sen yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulundu. (4)


***

Diyanet'in yurt dışında yaptırdığı 6 caminin maliyeti belli oldu

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı'nın (TDV), yurtdışındaki cami inşaatları için harcadığı para 500 milyon TL'yi aştı.

KKTC, Arnavutluk, Cibuti ve Kırgızistan’daki cami inşaatları için 353,5 milyon TL harcanırken Rusya’da yapımı devam eden Karaçay Çerkesya için 26 milyon Euro harcama öngörülüyor.

New York’ta 291 milyon dolar maliyetle yaptırılan Türkevi'nin yanısıra Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da Washington’da bir merkezi bulunuyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışını yaptığı 291 milyon dolar maliyetli Türkevi’ne yönelik tartışmalar devam ederken Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ABD'deki yatırımları da dikkati çekti.

Birgün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) işbirliğiyle yapılan Amerika Diyanet Merkezi’nin temeli Mayıs 2013’te atıldı. Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük camisi olan ve “ABD’deki çift minareli tek cami” olma özelliğini taşıyan merkezin açılışını 2 Nisan 2016 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptı. Diyanet’in, “Cami eksenli bir kompleks” olarak tanıttığı merkezin toplam maliyeti 100 milyon dolar oldu.

Cemiyet binası, konuk evi, hamam, konferans salonunun yanı sıra merkezde çok sayıda Türk evi de bulunuyor. Türk mutfağından örnekler sunan bir restoranı da içeren merkezdeki 879 metrekarelik camide aynı anda 3 bin kişi ibadet edebiliyor.

6 cami için yarım milyar lira

Diyanet’e bağlı TDV’nin yurtdışındaki cami inşaatları için harcadığı para milyarlarca liraya ulaştı. TDV, Arnavutluk, Makedonya, Bosna Hersek, Kırgızistan, Kosova ve Rusya’da yapacağı toplam altı cami için yarım milyar liradan fazla parayı gözden çıkarıyor. KKTC, Arnavutluk, Cibuti ve Kırgızistan’daki cami inşaatları için 353,5 milyon TL harcanırken Rusya’da yapımı devam eden Karaçay Çerkesya için 26 milyon avro harcama öngörülüyor. (5)

22 Eylül 2021 - Gerçek Gündem

***

İBB, Çamlıca Tepesi’ne yapılan cami için 290 milyon dolardan fazla harcamış!






Çamlıca Camisi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) caminin yapımından bugüne kadar harcadığı tutar ortaya çıktı. İBB cami için aydınlatmadan temizliğe, güvenlikten bakım ve onarıma kadar toplam 290 milyon 601 bin 510 dolar harcadı. 

Sadece cami mimari aydınlatma işinin 6 milyon 640 bin 617 dolar tuttuğu belirlenirken, caminin inşaat maliyeti ise 66.5 milyon dolar olarak hesaplanıyor. 


Farklı farklı zamanlarda yapılan harcamaların toplam tutarı 1 milyar 327 milyon 496 bin 530 lira. Harcamaların yapıldığı dönemdeki kurlardan dolar cinsinden incelendiğinde ise toplam tutar 290 milyon 601 bin 518 doları buluyor.(6)


04 Haziran 2021 - Hazal Ocak - Cumhuriyet





Kaynak:

(1) https://tdv.org/tr-TR/camiler/ (11 Şubat 2022)
(2) https://yonetimhizmetleri.diyanet.gov.tr/Documents/Yurt%20D%C4%B1%C5%9F%C4%B1%20Camilerimiz.pdf (11 Şubat 2022)
(3) https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-48294387
(4) https://www.birgun.net/haber/40-milyon-avroya-yurtdisinda-cami-348914
-https://onedio.com/haber/diyanet-in-yurt-disinda-yaptirdigi-iki-caminin-maliyeti-40-milyon-euro-988299
(5) https://www.gercekgundem.com/guncel/300782/diyanetin-yurt-disinda-yaptirdigi-6-caminin-maliyeti-belli-oldu
(6) https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/cumhuriyet-camlica-tepesine-yapilan-cami-icin-ibbnin-harcadigi-tutara-ulasti-1841665



  
610 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Site Haritası
KİTAP ÖNERİLERİ
Prof.Dr. Cihan Dura, Sömürgeleşen Türkiye


Prof.Dr. Cihan Dura, Ataname


Mustafa Yıldırım, Sivil Örümceğin Ağında
(AB-D Tarafından Yerli İşbirlikçileri ile Kuşatılan Türkiye) 


M.Emin Değer, Oltadaki Balık Türkiye


Ali Tayyar Önder, Türkiye'nin Etnik Yapısı


Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu, Sızıntı


Barış Pehlivan, Barış Teroğlu, Metastaz


Alev Coşkun, Tarihi Unutmamak


Prof.Dr.Emre Kongar, 21. Yüzyılda Türkiye


Prof.Dr.Emre Kongar, Yakın Tarihimizle Yüzleşmek


Rıza Zelyut, Osmanlı'da Oğlancılık


Merdan Yanardağ, Türkiye Nasıl Kuşatıldı?


Prof.Dr. Sina Akşin, Yakın Tarihimizi Sorgulamak


Nurten Arslan. Küçük Anılarda Büyük Sırlar, 5 cilt
Biyografik Roman Tarzında Atatürk ve Yakın Tarih


Soner Yalçın, Samizdat


Soner Yalçın, Saklı Seçilmişler


Erol Toy, O'na Katılmak, Dünden Yarına Türkiye Cumhuriyeti


Prof.Dr. Afet İnan, Medeni Bilgiler ve M.Kemal Atatürk'ün El Yazıları


Bernard Lewis, Modern Türkiye'nin Doğuşu


Laik, Demokratik, Hukuk Sevleti Türkiye Cumhuriyeti'ni Ortadan Kaldırmaya Yönelik İç ve Dış İrticai Örgütler


Prof.Dr. İlber Ortaylı, Zaman Kaybolmaz


Prof.Dr. İlber Ortaylı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk


Süleyman Duman, Kütahya-Eskişehir


Anılarla Mayıs 1970 - Ocak 1975 Astsubay ve Eşlerinin Hak ve Adalet Arama Mücadeleleri
Yazar: Abdullah İnaler


Cengiz Özakıncı, İblisin Kıblesi
(Türkiye'nin Üniter ve Laik Yapısını Hedef Alan AB-D
Bunun için neler yaptı?
Belgeleriyle Tarihe Tanıklık Edeceksiniz)


Cengiz Özakıncı, Türkiye'nin Siyasi intiharı Yeni - Osmanlı Tuzağı
(Bugün Olanları, Yarın Olabilecekleri, Tarihi Benzerlikleri, Belgeleri ile Anlatmakta Olan Bir Eser)


Cengiz Özakıncı, Kalemin Namusu, Türk Savun Kendini


Ali Tayyar Önder, Türkiye'nin Etnik Yapısı


Ali Tayyar Önder - Türkiye'nin Etnik Yapısı ve Açılım


Cengiz Özakıncı - İblisin Kıblesi Kitabına Ait Program
Prof.Dr. Erol Manisalı: Amerika'nın yürüttüğü karşı devrim


GENÇLİĞE HİTABE
Analiz

AKP-BDP çatısı altında Türkiye Cumhuriyeti’ni dönüştürmeye çalışanlar, 18 yıl önce (1993-1994) Kürt-İslam çizgisindeki Yeni Zemin’de örgütlenmiş... 3.6.2011-Yeniçağ 
https://www.yenicaggazetesi.com.tr/-51438h.htm
Yeni Zemin Dergisi Konu Başlıkları:
https://katalog.idp.org.tr/dergiler/610/yeni-zemin



Yıl 1993; Sayın Recep Tayyip Erdoğan (Refah Partisi İstanbul İl Başkanı, MKYK Üyesi) Sayın Bülent Arınç (Refah Partisi MKYK Üyesi) ve Sayın Mehmet Metiner (Yeni Zemin Dergisi Genel Yayın Yönetmeni).


Yıl 1993; Sayın R.Tayyip Erdoğan, Bülent Arınç ve Mehmet Metiner birlikte bir açık oturumda


Türkiye'nin siyasi yapısının islami yönde değiştirilmesini temel hedef edinmiş Yeni Zemin Dergi Yazarları, TSK yapısının değiştirilmesini de misyon edinmiş.

Aynı zamanda eyalet, hilafet gibi söylemlere sahip Em.Tuğg. Adnan Tanrıverdi 15 Temmuz 2016 sonrası TSK'da yaptırdığı değişiklikleri sıralıyor:


İçişleri Eski Bakanı Sadettin Tantan'ın HÜDA PAR ve Hizbullah Tespitleri